Quantcast
Channel: Nomadic Lifestyle » Paul
Viewing all articles
Browse latest Browse all 27

Cum să-ți faci prieteni când călătorești sau te muți în altă țară

$
0
0

Nimeni nu isi doreste sa se simta singur si clar te bucuri mai tare de un loc sau de o experienta cand poti sa o impartasesti cu cineva (bine…poate nu chiar toot timpul).

Suntem fiinte sociabile si ceva mai fericite cand avem prieteni cu care sa stam la taclale.

Ei bine, atunci cand calatoresti singur (sau chiar si in cuplu) sau cand te muti intr-un loc total nou, poti crede ca este greu sa iti faci noi prieteni, insa nu e chiar asa. Daca gandesti un pic creativ si faci un pic efort, vei descoperi destule metode prin care sa cunosti oameni interesanti.

Uite cum credem noi ca poti sa iti faci prieteni cand esti in strainatate:

1. Practica sau invata un sport (preferabil de echipa)

Apuca-te de un sport precum tenis, baschet, catarare, hiking, diving, surf, snowboard, schi, yoga, etc. Cand te muti intr-un loc nou ia lectii si incearca sa mergi la tot felul de evenimente legate de acest sport. Astfel, vei interactiona inevitabil cu oameni noi cu care ai din prima ceva in comun.

2. Invata sa dansezi

Nu e de tine? Nu zice asta pana nu ai incercat unul din zecile de tipuri de dans pe care poti sa le exporezi. Eu am incercat tango si salsa pana sa ajung la lindy hop si charleston si sa vad ca imi place mai mult ca celelalte doua.

Pentru aproape fiecare tip de dans exista o comunitate locala (si un grup de Facebook) care organizeaza petreceri. Diferenta fata de alte tipuri de petreceri este ca dansand vei interactiona foarte usor cu ceilalti oameni si ca iti va fi mult mai usor sa mergi singur/a la un astfel de evenimente. Chiar si bariera de limba este mult mai usor de trecut cand poti sa inviti pe cineva la dans.

 

 3.  Mergi la cursuri/workshop-uri/conferinte

 

Sigur ai interese sau ai o lista cu pasiuni carora vrei sa le dedici mai mult timp. Acum e timpul.

Fie ca vrei sa incerci pictura, desen tehnic, programare, public speaking sau chiar meditatie, perioada in care esti intr-un loc total nou in care nu cunosti pe nimeni este momentul perfect sa incepi un curs. Vei cunoaste cel putin o persoana noua, cea care iti preda noua materie, dar cu siguranta vei gasi prilej de a interactiona si cu alti colegi de curs.

 

4.Fura” prietenii prietenilor tai

 

Pe principiul “love is all around” si mai si ajunge la toata lumea, ca nu e limitata, prietenii prietenilor tai pot deveni si prietenii tai.

Daca ai macar un prieten sau o cunostinta in locul in care te-ai mutat, roag-o sa iti prezinte cativa din prietenii sai. Mergi la evenimente sau petreceri cu acea persoana si cand ti se prezinta cineva nou incearca sa te imprietenesti (vorbim mai tarziu despre cum poti face asta).

Chiar daca nu cunosti pe nimeni in locatia noua, poti sa iti intrebi prietenii daca stiu ei oameni in zona respectiva cu care ai putea sa iesi la o cafea.

 

5. Voluntariaza-te

 

Oportunitatile de voluntariat difera in functie de tara, dar poti sa te interesezi ce este disponibil la tine in zona. Exista vreun centru de ajutor pentru animale, pentru oamenii strazii sau pentru copii? Mergi acolo si ofera ajutorul tau. Cu siguranta vei cunoaste persoane noi si interesante.

 

 6. Mergi la evenimente

Din punctul meu de vedere, una din cele mai bune modalitati de a cunoaste oameni noi este sa mergi la diferite evenimente. Nu ma refer la petreceri, ci la intalniri de grup, seminarii, conferinte, prezentari, intalniri de socializare, adica genul de intalniri unde poti sta si de vorba cu oamenii.

O idee este sa folosesti folosesti Facebook Events unde in afara de evenimentele la care ai fost invitat, poti descoperi noi evenimente disponibile in zona in care esti.

 

Daca nu ai cont de Facebook si vrei sa-ti faci prieteni noi cred ca ar fi indicat sa ai macar un cont cu cateva informatii de baza acolo pentru a putea folosi puterea acestei retele.

 

7.  Lucreaza din spatii de coworking

Daca esti digital nomad si lucrezi online, mergi macar o zi la un coworking space si lucreaza de acolo. O sa mai fie acolo si alti oameni cu care poti sta la o cafea.

 

8.    Intra in vorba cu barmanii, chelnerii, ghizii, vanzatorii, etc.

Este jobul lor sa vorbeasca cu tine asa ca profita putin de asta.

Lor le poti cere cateva informatii legate de ce sa vezi in zona sau unde poti gasi un anumit tip de evenimente. Sau poti sa le spui ca te-ai mutat recent in zona, nu cunosti pe nimeni si sa-i intrebi daca au vreo sugestie.

Daca esti mai timid/a incearca sa fii un client fidel al catorva restaurante sau cafenele. Daca revii des vei fi observant de catre chelneri sau managerii de locatie si bagat in seama, de obicei. J

  9. Organizeaza evenimente

Nu ma refer la petreceri extravagante cu sute de invitati. Este suficient sa te gandesti la o tema, sa gasesti o locatie, sa faci un eveniment pe Facebook si sa inviti lume. Organizeaza intalniri de socializare, No Small Talk events, intalniri de Language Exchange, de vizionat filme impreuna, de teatru si improvizatie, de muzica. Practic, de absolut orice poti face cu prietenii. It works.

 

10.  Invata putin din limba locala

Mergi la lectii de limba sau invata pe cont propriu putin din limba locala. Te va ajuta foarte mult la a socializa cu oamenii noi pe care ii cunosti si la a “sparge gheata.” In plus, la astfel de lectii de limba de grup poti face cunostinta cu colegii tai.

 

11.  Foloseste Tinder sau ceva similar

N-am ce sa explic foarte mult la acest capitol, dar am zis sa-ti aduc aminte si de optiunea asta. O alta aplicatie buna, care nu este de dating, este Travello.

 

12.  Ia-ti un caine dragut

Pe langa faptul ca iti ofera companie si iubire este un mod excelent de a intra in vorba cu oamenii. Ajuta sa ai un caine dragut, dar probabil ca merge si daca ai un caine hidos (dar pe care il iubesti nespus).  Daca ai deja un caine, ia-l cu tine in calatorie.

Treaba asta am inteles ca functioneaza la fel de bine (sau mai bine) cu copii. :D

 

13.  Fii o persoana de treaba, interesanta si prietenoasa.

 Unii dintre noi nu sunt extrovertiti sau super buni din start la a socializa. I know, I’ve been there. Iti recomand sa citesti carti precum Never Eat Alone, How to Win Friends and Influence People sau alte carti de acest gen. Mergi la cursuri de teatru sau de public speaking si iesi putin din zona de confort.

Tine minte ca aproape toata lumea se simte la fel de inconfortabil ca si tine cand vine vorba de a vorbi cu cineva nou, dar dupa ce se sparge gheata si ceilalti s-ar putea sa fie recunoscatori ca au cu cine sa vorbeasca.

Mi s-a intamplat de multe ori sa incep o conversatie cu cineva care parea mutulica pentru ca apoi sa nu-l mai opresc din vorbit.

 

14.  Reach Out

Cea mai buna modalitate de a “te baga in seama” este sa incerci sa oferi ajutor sau suport unei persoane pe care vrei sa o cunosti.

Este un principiu valabil in absolut orice domeniu. Vrei un mentor sau vrei sa ai ocazia sa furi meserie de la cineva mai priceput decat tine? Ofera-te sa  dai o mana de ajutor (free) la orice are nevoie acea persoana. Te vei face instant remarcata din marea de oameni care vin din start cerand ceva, chiar daca acel ceva este doar timp sau un sfat.

Chiar daca nu simti ca ai ceva de oferit macar invita persoana respectiva la o cina sau la un pranz la un restaurant bun. Toata lumea trebuie sa manance, nu?

 

15.  Intra in grupurile de Facebook ale comunitatilor locale

Uneori un simplu update pe Facebook in care explicit ca te-ai mutat intr-un loc nou poate sa faca minuni.  Intra pe grupurile de digital nomads sau de calatori din locatia ta. Poti incerca si NomadList, una din comunitatile astea de Nomads sau caut Meetup-urile din zona ta.  Sau cauta grupuri locale dedicate profesiei tale si afla ce evenimente se organizeaza.

Ajuta si sa postezi pe Instagram cu hastag-ul locatiei tale sau sa urmaresti aceste hastag-uri si a comenta la pozele calatorilor zona (ex. #srilanka sau #venicetravel).

Poti posta si pe grupul nostru, Partener de calatorie, unde sunt deja peste 14000 de membri.

 

16.  Stai si la hosteluri

Nu te izola in hoteluri si apartamente de pe AirBnb. Incearca sa mergi si in hosteluri si sa stai prin zona comuna sau la guesthouse-uri unde poti interactiona cu proprietarii.

Hostelurile organizeaza de obicei si evenimente, excursii sau pub crawls care sunt oportunitati excelente de a cunoaste oameni.

 

17.  Baga-te in seama cu oamenii din jurul tau

 Zambeste, fii open-minded, fa contact vizual si fa primul pas. Cere sfaturi despre locatia in care calatoresti, cere oamenilor sa te ajute sa iti faci o poza sau cere indicatii in loc sa te uiti tot timpul pe GPS. Incearca sa oferi la randul tau informatii, sa dai sfaturi utile si sa ajuti oameni in situatii dificile, atunci cand este cazul.

Incearca sa nu judeci oamenii dupa aparente si sa vorbesti cu aproximativ oricine. Ai de invatat ceva de la orice om.

Gaseste un punct comun sau ceva pe baza caruia sa faci un compliment sau sa pui o intrebare (un tricou mai special, o bratara, o camera foto, un ceas, etc.) si gata, ai si inceput o conversatie.

Daca ai purtat o conversatie reusita cu cineva, cand vine momentul ca aceasta sa se incheie, propune sa faceti schimb de contacte, sa va continuati calatoria impreuna sau sa va vedeti cu alta ocazie la o cina sau la o cafea.

 

Alte idei?

 

Haideti sa marim lista asta ca sa oferim solutii cat mai concrete celor care calatoresc.

Posteaza un comentariu sau trimite ne un email cu sugestiile sau experientele tale.

Tu cum iti faci prieteni noi cand calatoresti?

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 27

Latest Images